Ursula Dütschler

Performances:

Werd in Thun in Zwitserland geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde aan het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en aan het Mozarteum in Salzburg bij Kenneth Gilbert. In 1990 volgde zij een studie op fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.In 1989 won Ursula Dütschler het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs, met inbegrip van de prijs voor het onderdeel ‘interpretatie hedendaagse muziek’. Twee jaar later werd haar de eerste prijs voor fortepiano toegekend op het Internationale Erwin Bodky Concours in Boston.

Ursula Dütschler heeft op klavecimbel en fortepiano een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is op verschillende podia’s en festivals te horen, zowel als soliste als freelance musicus in diverse kamermuziekensembles. Op www.samenuitthuis.nl het nieuwe Nederlandse concertplatvorm voor artiesten, is ze vertegenwoordigd als soliste en tevens als duo met resp. Raymond Honing, fluit en Bernadette Verhagen, altviool. Ze trad op met orkesten zoals Combattimento Consort Amsterdam, Het Orkest van het Oosten, Ensemble de Grenoble, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orquesta National de Barcelona y de Catalunia, Württembergisches Kammerorchester en Zürcher Kammerorchester.

In 2005 kwam Ursula Dütschler in aanraking met de muziek en de Movements van G. I. Gurdjieff. Zij volgde seminars bij Wim van Dullemen en sinds enige jaren begeleidt zij Movements seminars in Nederland en Duitsland op de piano. Haar omvangrijke discografie bij Claves Records en vele andere labels bevat naast vele kamermuzikale uitvoeringen opnamen met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd, Scarlatti en Beethoven en Haydn. Inmiddels is ook haar nieuwste solo CD met de sonatines van Jan Ladislav Dussek op de fortepiano verschenen bij Brilliant Classics. Meer informatie op www.ursuladutschler.nl.

Contact:

ursuladutschler@upcmail.nl.