Locatie

Hooge Zwaluwe Protestantse Kerk

Nadat de kerk in Hooge Zwaluwe in 1910 was afgebrand werd direct met de herbouw begonnen. Omdat het oorspronkelijke Van Oeckelen-orgel uit 1828 bij die brand verwoest was, werd een nieuw pneumatisch orgel gekocht bij de firma A. Standaart te Amsterdam. Het orgel en de kerk live beleven? Bestel dan uw tickets voor het volgende concert via onderstaande button.

Protestantse kerk

Hooge Zwaluwe

Nadat de kerk in Hooge Zwaluwe in 1910 was afgebrand werd direct met de herbouw begonnen. Omdat het oorspronkelijke Van Oeckelen-orgel uit 1828 bij die brand verwoest was, werd een nieuw pneumatisch orgel gekocht bij de firma A. Standaart te Amsterdam. Dit werd begin 1912 in gebruik genomen. Het binnenwerk van dit orgel werd in 1984 gesloopt.

Het hoofdwerk van het huidige orgel is oorspronkelijk door Knipscheer in 1865 gebouwd voor de Ned. Herv. Kerk te Noordwijk aan Zee. De kas van dat instrument is verloren gegaan. Het orgel is nu in de kas van A. Standaart geplaatst. In 1987 werd daartoe aan Mense Ruiter Orgelmakers b.v. de opdracht gegeven tot restauratie van dit Knipscheer-orgel naar de oorspronkelijk dispositie en tot plaatsing van dit orgel in de bestaande fraaie en passende orgelkas van Standaart.

Het bovenwerk is door Mense Ruiter Orgelmakers in 1990 toegevoegd. De oude frontpijpen bleken niet meer in een goed ogende staat te brengen. Daarom werden voor het front nieuwe pijpen gemaakt.

Wilt u meer weten over het orgel? Neem dan contact op via onderstaande button.

Register

Bron: Wim van der Ros

Een bijzonder woord van dank gaat uit naar Axel Wenstedt, die met Cultuur aan de Dommel, op het juiste moment ons aanzette om de concertreeks op te starten. Voor het beschikbaar stellen van de Pleyel piano uit 1868 met een mooie warme klank gaat onze dank naar Erik Visser uit ’s-Hertogenbosch.

Cultuur aan de Dommel
Erik Visser Pianotechniek