Selma Harkink

Performances:

De sopraan Selma Harkink voltooide haar studie aan het Utrechts Conservatorium met onderscheiding. Naast haar studie in Utrecht studeerde zij gelijktijdig aan het Conservatorium van Amsterdam aan De Nieuwe Opera Academie en aan de Internationale Liedklas.

Gedurende haar studie won Selma verschillende prijzen. Zij was prijswinnaar van de Stichting Jong muziektalent Nederland. Daarnaast ontving zij een beurs van de “Voorziening voor excellerende jonge musici”. Tevens won zij de tweede prijs in het Christina Deutekom Concours. Om haar studie compleet te maken volgde Selma verschillende masterclasses bij o.a: Sarah Walker, Henk Smit, Jard van Nes, Elly Ameling, Udo Reinemann, Rudolf Jansen, Helmut Deutsch, Roger Vignoles, Maarten Koningsberger en Margreet Honig.

Selma Harkink werkte aan een groot aantal operaproducties mee in onder andere Theater Dortmund, Gelsenkirchen, Bonn, De Nationale Opera en De Nederlandse Reisopera waar zij de rollen zong van Susanna in Le Nozze di Figaro, Pamina in Die Zauberflöte, Despina in Così fan tutte, Nannetta in Falstaff, Nella in Gianni Schicchi, Frasquita in Carmen, Le Feu en Le Rossignol in L’enfant et les sortilèges, Marzelline in Fidelio, Despina in Così fan Tutte, Woglinde in Das Rheingold, Olympia in Les contes d’Hoffmann en Blondchen in Die Entführung aus dem Serail. Bij De Nationale Opera maakte Selma haar debuut in de rol van Folleville in Reimsreisje, een bewerking voor kinderen van Rossini’s Il Viaggio a Reims.

Tevens was Selma o.a. te horen als Le Feu in Ravel’s L’enfant et les sortilèges met het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard. Selma toerde door het hele land met het Weense Operette Gala samen met Marco Bakker onder leiding van Jan Stulen. Selma was te horen als Rosalinde in Die Fledermaus in België, Nederland en Bulgarije. Zij zong met het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard de Altenberg liederen van Berg en de vierde symfonie van Mahler.
Tevens vormen lied en oratorium een belangrijk onderdeel van haar beroepspraktijk. Ze is regelmatig als solist te horen in o.a. de Messiah, Die Schöpfung, Weihnachtsoratorium, Mattheus Passion en de Johannes Passion en in liedprogramma’s is ze vaak te horen samen met pianisten als Jan-Paul Grijpink, David Bollen en Jeroen Sarphati.

Sinds september 2016 is Selma als docent Hoofdvak Zang aan het Conservatorium van Utrecht verbonden en sinds september 2022 hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Contact:

selma.harkink@gmail.com