Salon Concert

4 MAART 2022

04

February

Over

Het Delta Piano Trio maakte met steun van het Prins Bernard Cultuurfonds een speciaal concertprogramma in de vorm van een salonconcert. Er wordt in verschillende bezettingen gespeeld: solo, duo en trio en er klinken composities van o.a. Bach, Beethoven, Dvorak en Biber. Een spannend en intiem concert over verbondenheid, troost en schoonheid. Daarnaast belooft het een extra feestelijke avond te worden, want op 4 maart brengt het Delta Pianotrio haar nieuwste cd uit, met werken van Frank Martin, Tigran Mansurian én het beroemde "Dumky" trio van Antonin Dvorak!

Datum: 4 maart 2022
Start: 20:00 (19:30 koffie, thee en een praatje)
Eind: 22:00 einde borrel
Locatie: Raadhuisstraat 3, Hooge Zwaluwe
Prijs per ticket: €15,00

Delta Pianotrio BIOx

Ons pianotrio avontuur begon in de herfst van 2013. Hoewel we alle drie uit Nederland komen, leerden we elkaar pas in Salzburg kennen. Na een Hollands avondje pannenkoeken bakken besloten we samen wat pianotrio’s te leren en lessen te nemen bij twee fantastische musici, die een grote invloed op ons zouden gaan hebben: Wolfgang Redik van het Wiener Klaviertrio en Rainer Schmidt van het Hagen Kwartet. Het werd al bij onze eerste repetitie duidelijk dat er iets bijzonders aan deze samenwerking was en we besloten ons voor te bereiden op een internationaal concours in Vilnius, Litouwen. Daar wonnen we de eerste prijs en belangrijker nog, ontdekten we hoe leuk het was samen te reizen en muziek te maken. We deelden dezelfde blijdschap bij het ontdekken van een vegetarisch restaurant en ons vergelijkbare gevoel voor humor bracht ons vanwege oncontroleerbare lachbuien tijdens verschillende officiële gelegenheden in de problemen. Deze informatie lijkt wellicht niet zo relevant, maar in kamermuziek zijn dit soort kleinigheden en wederzijds begrip erg belangrijk. Als er onenigheid is in het trio kunnen we onmogelijk goed samenspelen en geen aantal repetitie uren kan dat goedmaken. Muziek is geheimzinnig genoeg, maar kamermuziek is een nog mysterieuzer fenomeen. Op goede dagen kunnen er puur telepathische momenten ontstaan op het podium, waarin je haast de gedachten van je partners kunnen lezen, de volgende muzikale stroom kunt voorspellen en toch nog verrast kunt worden door een volgende frase. Het is een vorm van magie die een oneindige bron van inspiratie vormt.

Delta Pianotrio CV

Het Delta Pianotrio werd in 2013 in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper. Het trio wordt door collega’s beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge ensembles en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is. Het trio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel bij Wolfgang Redik (Wiener Klaviertrio), Anton Kernjak, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en het Wanderer Trio. Het trio is altijd op zoek naar nieuw repertoire en werkt nauw samen met o.a. de Russische hedendaagse componiste Lera Auerbach. Daarnaast geeft het trio regelmatig kamermuziek masterclasses en coaching aan jonge ensembles.

Het Delta Pianotrio is meervoudig eerste prijswinnaar van concoursen als het Stasys Vainiunas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland (2017). Het trio trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israel, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten in zalen als “Het Concertgebouw” (Amsterdam), de “National Center of Performing Arts” (Beijing), het “Gang Dong Art Center” (Seoul), “St. John's Smith Square” (London) en het “Jerusalem Music Center”. In 2017 verscheen bij Naxos Records de debuut-cd van het ensemble, met werken van Tanejev en Borodin. Hun tweede CD, "The Mirror with Three Faces", met werken van Sjostakovitsj en Auerbach kwam vorig seizoen uit bij het Amerikaanse label Odradek Records. Beide cd’s ontvingen lovende reacties in de internationale pers. Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren o.a. een samenwerking met altvioliste Nobuko Imai, een nieuw opgedragen werk geschreven door de Zwitserse componist Valentin Villard, een uitvoering van het Triple Concert van Beethoven met het Kammerorchester Basel en een residency tijdens het West Cork Chamber Music Festival. In 2020 won het Delta Pianotrio de prestigieuze Kersjesprijs.

...powerful and convincing... the Delta Piano Trio delivers strongly characterized performances...

BBC Music Magazine

...a highly impressive ensemble...

Richard Bratby / Gramophone Magazine